15 listopada "Biedroneczki" i dzieci z klasy "0" B z Zespołu Szkół w Nowym Dworze Mazowieckim - Modlinie Twierdzy wybrały się do Manufaktury Cukierków do Warszawy w celu zapoznania z produkcją słodkości. Nie od dziś wiadomo, że słodycze kuszą i zachęcają dzieci do działań. Za jednego cukieraska najmłodsi są w stanie wykonać zadania wydające się nie do pokonania. Jednak co tak naprawdę zawierają i jak się produkuje przepyszne słodycze, dzieci postanowiły dowiedzieć się u samego źródła.
Pogoda w dniu wycieczki sprzyjała naszej wyprawie do Warszawy. Po zjedzonym śniadaniu, zwarci i gotowi wyruszyliśmy wraz ze starszymi kolegami do stolicy. Dla naszych biedroneczek była to pierwsza wycieczka autokarowa, podczas której przejęte i podekscytowane obserwowały widoki z okna. Po do tarciu na miejsce nasze oczy mogły się nacieszyć widokiem różnokolorowych cukierków i lizaków. Nie mogliśmy oderwać wzroku od bajecznie wyglądającej wystawy i zapachu gorącego karmelu. Gdy wybiła godzina 10 milusińscy byli świadkami w jaki sposób tworzy się ich ulubione "przysmaki". Dla bezpieczeństwa dzieci stały za szybami, aby nie poparzyć się gorącymi produktami. Milusińscy mogli zaobserwować jak stygnie polewa karmelowa, w jaki sposób ją się rozciąga, i co tak naprawdę trzeba wykonać, aby stworzyć różnorodne wzorki - m.in. wałkowanie, nawijanie, obtaczanie i cięcie ostrymi narzędziami. Na "taśmie produkcyjnej" powstawały lizaki o smaku malinowym oraz cukierki w kształcie serduszka, które oczywiście nasi podopieczni nie zapomnieli skosztować. Jednym z punktów produkcji było wytworzenie masy karmelowej, którą po ostygnięciu dzieci mogły dotknąć. Biedroneczki i ich starsi koledzy mieli także swój udział w produkcji, a mianowicie zamienili się w "czarodziejów", którzy za sprawą magicznego zaklęcia zmienili kolor karmelu "czary-mary, czary-mary niech się karmel zrobi biały".
Produkcja słodkości trwała niecałą godzinę. Cała taśma i wykonywane czynności dzieci mogły obserwować bezpośrednio zza szyby albo z ekranów telewizorów. Ponieważ milusińscy stali podczas robienia cukierków ich cierpliwość i wytrwałość zostały nagrodzone w postaci paczuszki cukierków, "tęczowego" lizaka oraz lizaka, który powstawał na ich oczach. Tak "wyposażeni" podziękowaliśmy za pokaz i ruszyliśmy w drogę powrotną do przedszkola i szkoły, gdzie czekał na nas pyszny, ciepły obiadek. Chociaż jesteśmy łakomczuszkami na słodkości, to wiemy, że co za dużo to nie zdrowo. Słodyczami z pewnością podzielimy się z rodzicami i rodzeństwem w domu.
![]() |
Powiat nowodworski – powiat w województwie mazowieckim, którego siedzibą jest Nowy Dwór Mazowiecki. W jego skład wchodzą gminy: Nowy Dwór Mazowiecki, Nasielsk, Zakroczym, Czosnów, Leoncin, Pomiechówek oraz miasta Nowy Dwór Mazowiecki, Nasielsk i Zakroczym. Dobre połączenie z powiatem zapewniają drogi krajowe nr 7 i 62. Powiat umiejscowiony jest blisko aglomeracji warszawskiej oraz ma bardzo dobre warunki przyrodnicze, co sprawia, że turystyka rozwija się bezproblemowo. Turystów zachwyca przede wszystkim piękna Puszcza Kampinowska oraz fortyfikacje twierdzy wojskowej nieopodal Zakroczymia i Modlina. Ponadto chętnie wypoczywają nad wodą lub w okolicznych lasach. Nie można zapomnieć o zobaczeniu Twierdzy Modlin, zespół dworski w Chrcynnie, gotycko-renesansowy kościół parafialny w Cieksynie, kościół gotycko-renesansowy z prezbiterium z 1415 w Pomiechowie i wiele innych. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola